Artikelen aspirant-leden

Save the date 11 november 2016: ‘Stratificatie van rechtsvorming: rechterlijke rechtsvorming in een meerlagige rechtsorde’

Save the date 11 november 2016:

Stratificatie van rechtsvorming: rechterlijke rechtsvorming in een meerlagige rechtsorde
(‘Finding Justice at the national courts in a world of multilevel jurisdictions‘)

De leden en aspirantleden van de NVAB zijn uitdrukkelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze conferentie. Verder worden toegelaten de cassatieverenigingen straf, civiel en fiscaal, de NOB, rechterlijke macht, OM en de cassatiedesk van Financiën.

 

SAVE THE DATE:
Inperking van de toegang tot de hoogste rechtscolleges leidt in ieder rechtssysteem tot een herverdeling van de rechtsvormende taken tussen de gerechten binnen de rechterlijke kolom. Tijdens deze conferentie zullen prominente sprekers vanuit civielrechtelijk, strafrechtelijk en fiscaalrechtelijk oogpunt ingaan op de vraag hoe de meerlagige rechtsorde de rechtsvormende taakuitoefening van de rechter steeds meer richting geeft, en de vraag hoe de advocatuur de nationale gerechten kan beïnvloeden om in zijn rechtspraak recht te vormen.

Naast Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, en Jos Silvis, procureur-generaal bij de Hoge Raad, zullen de volgende internationale gasten spreken:
– Matthew S. Hellman, partner bij Jenner & Block in Washington DC, over de rechtspraktijk bij de lagere gerechten en de federale ‘Supreme Court’ in de Verenigde Staten.
– Alain Choo Choy, als Queen’s Counsel verbonden aan One Essex Court in Londen, over de rechtspraktijk in het Verenigd Koninkrijk bij de lagere gerechten en de ‘Supreme Court’ (voorheen ‘House of Lords’).
–  Olaf Olsson, oud-lid van het ‘Supreme Administrative Court’ van Finland (belastingrecht), over de verdeling van de rechtsvormende taken tussen de Finse rechtscolleges.

Deze jaarlijkse conferentie zal op vrijdag 11 november a.s. worden gehouden in de grote zittingszaal van de Hoge Raad aan Korte Voorthout 8 te Den Haag, van 13.00 tot 19.00 uur.
De conferentie wordt opengesteld voor (aspirant-)leden van de VCCA, VCAS, de Vereniging van Cassatie specialisten Belastingkamer, de Nederlandse Vereniging van Advocaten- Belastingkundigen (NVAB) en de sectie formeel recht van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de leden van de Hoge Raad, het parket en het Wetenschappelijk Bureau bij de Hoge Raad, leden van de rechterlijke macht bij rechtbank, gerechtshof en het openbaar ministerie en leden van de cassatiedesk van het Ministerie van Financiën.

Noteer deze datum in de agenda en meldt je alvast aan via de hyperlink klik hier.

Scroll naar boven