Evenementen agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Seminar Fraus Legis 29 juni 2017 in de Industriële Groote Club te Amsterdam

donderdag 29 juni 2017 van 15:00 - 18:30

Op donderdag 29 juni a.s. organiseert de commissie AWR van de NVAB een seminar over Fraus Legis in de Industriële Groote Club te Amsterdam.

Aanmelden voor dit seminar kan via het onderstaande formulier:

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Voor het bijwonen van het seminar worden geen kosten in rekening gebracht.

Programma
15.00 uur    Inloop en ontvangst
15.30 uur    Opening
15.35 uur    De grens tussen ontduiking en ontwijking – Frits Barnard
16.15 uur    Beboeting bij Fraus Legis – Eric Poelmann
16.45 uur    Pauze
17.00 uur    Paneldiscussie – Barnard, Poelmann, IJzerman, Sanders
17.30 uur    Borrel

Inhoud van het seminar

Tijdens het seminar zullen een tweetal aspecten van Fraus Legis aan de orde komen.

1. Het eerste aspect betreft de grens tussen ontwijking en ontduiking. Daarmee wordt gepoogd een duit in het zakje te doen naar aanleiding van de ‘oproep’ die Guido de Bont deed op de vergadering van de Vereniging voor Belastingwetenschap (WFR 2017/23):

Het verschil tussen belastingontduiking en -ontwijking is daarmee niet altijd even duidelijk. In beide gevallen is het opzet gericht op minimalisatie van belastingopdracht. Het verschil is gelegen in het streven om te handelen in strijd met (fraude) of binnen de grenzen van (fraus legis) de wet. Dit onderscheid zal volgens De Bont een thema worden voor de komende jaren. Hij sprak daarbij de hoop uit dat de discussie daaromtrent in het fiscale domein zal worden gevoerd, in plaats van het strafrechtelijke. Volstrekt ethisch verwerpelijk handelen brengt immers nog geen strafrechtelijk verwijtbaar handelen met zich.

Frits Barnard, werkzaam bij Deloitte, zal ons hierover drie kwartier onderhouden.

2. Daarnaast komt de vraag aan de orde of beboeting bij fraus legis mogelijk is. Een stelling die Judith de Boer bij de ‘inspecteursmiddag’ van verleden jaar poneerde, maar waar destijds nauwelijks aan werd toegekomen.

Eric Poelmann heeft hier in een eerder artikel in TFB al het nodige over gezegd, hetgeen ook zijn weerslag heeft gevonden in zijn bijdrage aan de Commissie Misbruik van recht van de VvBW. Hij is bereid zijn (verdere) gedachten op dit punt met ons te delen en te bediscussiëren.
Het seminar wordt afgesloten met een forumdiscussie. Naast de sprekers nemen Robert IJzerman en Thies Sanders plaats in het panel.

Gegevens

Datum:
donderdag 29 juni 2017
Tijd:
15:00 - 18:30

Locatie

Industriële Groote Club te Amsterdam
Scroll naar boven