Evenementen agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NVAB/BATL Congres Luxemburg

donderdag 14 september 2017 van 08:00 - vrijdag 15 september 2017 van 17:00

Op donderdag 14 en vrijdag 15 september 2017 heeft de NVAB in samenwerking met de BATL een congres in Luxemburg georganiseerd .

Verslag van het congres
Het verslag van het congres kunt u hier vinden.

Praktische informatie

Het congres heeft plaatsgevonden in het tegenover het Hof van Justitie gelegen Hotel Melia (1, Park Drai Eechelen). 

Inhoud van het congres

Het NVAB/BATL congres stond geheel in het teken staan van ontwikkelingen op het gebied van het Europees recht, onderverdeeld in een drietal onderwerpen:

  1. Functioneren van het Hof van Justitie
  2. Lopende procedures inzake (vermeende) fiscale staatssteun
  3. Voorstellen van de Commissie m.b.t. mandatory disclosure

1. Hof van Justitie
Het programma begon op de (vroege) donderdagochtend met een bezoek aan het Hof van Justitie, inclusief het bijwonen van een zitting (momenteel is de rol voor 14 september nog niet vastgesteld). Na de lunch heeft aldaar een ontmoeting met de Advocaat-Generaal Wathelet plaatsgevonden, gevolgd door een rondleiding door de gebouwen.

Op donderdagavond was er een aperitief en diner bij Restaurant Le Sud (8, Rives de Clausen)

2. Fiscale staatssteun
Op vrijdagochtend werd een inleiding op het thema fiscale staatsteun verzorgd door een van de meest vooraanstaande experts op dat gebied, Raymond Luja, hoogleraar rechtsvergelijkend belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en tevens verbonden aan Loyens & Loeff.

Aansluitend werden de lopende staatsteunprocedures belicht door twee personen die daarbij nauw betrokken zijn, te weten Julia Rapp van de Europese Commissie (DG Mededinging, Task Force Tax Planning Practices) en Eelco van der Stok, partner bij Freshfields Bruckhaus Deringer.

Vervolgens werden de inleiders voor verdere discussie  vergezeld door Koen Morbée, partner bij Tiberghien, alsmede Ludwijn Jaeger, partner bij Jaeger advocaten. Deze paneldiscussie stond onder leiding van Gesina van de Wetering, partner bij Van Campen Liem.

3. Mandatory disclosure
Op vrijdagmiddag werd het thema mandatory disclosure ingeleid door John Peterson van het Centre for Tax Policy and Administration van de OESO. Binnen de afdeling International Co-operation and Tax Administration ziet de heer Peterson als hoofd van de Steering Group Aggressive Tax Planning (ATP) toe op de uitvoering van eerder door de OESO geformuleerde BEPS actiepunten.

Vervolgens werden ervaringen gedeeld vanuit het perspectief van de Angelsaksische landen die reeds een verplichting tot het openbaren van fiscale structuren kennen. Allereerst was het de beurt aan Paul Morton, thans nog hoofd fiscale zaken bij RELX (voorheen: Reed Elsevier), maar onlangs reeds aangesteld bij HM Treasury Office of Tax Simplification. Aansluitend sprak Stanley Ruchelman, fiscaal advocaat in New York, over de Amerikaanse Uncertain Tax Position (UTP) regels die hun oorsprong in de externe verslaggeving (FIN 48) vinden, maar zijn doorgetrokken naar het fiscale.

Tenslotte werden de inleiders voor verdere discussie, met name ook ten aanzien van de Belgische en de Nederlandse context, vergezeld door Alain Claes, partner bij Sherpa Law, alsmede Mark Hendriks, partner bij Jaegers & Soons advocaten. Deze paneldiscussie stond onder leiding van Roel Kerckhoffs, partner bij Hertoghs advocaten.

Zie voor een gedetailleerd overzicht hier het programma

 

 

Gegevens

Begin:
donderdag 14 september 2017 van 08:00
Einde:
vrijdag 15 september 2017 van 17:00
Scroll naar boven