Evenementen agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium Platform belastingrechtspraak: wetsontduiking

donderdag 15 februari van 13:15 - 18:00

Wetsontduiking heeft voortdurend de aandacht van wetgever, rechter en uitvoerder. Recente jurisprudentie van de Hoge Raad heeft daaraan bijgedragen. Tevens zijn er meer en minder convergerende ontwikkelingen op Europeesrechtelijk niveau. Genoeg reden om daarbij met de deelnemers van het Platform Belastingrechtspraak stil te staan. Niet alleen door in te zoomen op de ontwikkelingen in de jurisprudentie, zowel op nationaal als op Europees niveau, maar ook door een lijn te trekken vanaf het beroemde Driedagenarrest uit 1926 en door meer in rechtstheoretische zin na te gaan hoe het eigenlijk staat met de verhouding tussen letter en geest.

Het symposium staat onder leiding van dr. Anja de Haan. Het programma ziet er als volgt uit:

13.15 Inloop

13.45 Opening door mr. Dineke de Groot, president van de Hoge Raad
13.50 mr. Christa van Hoek / Een overzicht van de jurisprudentie vanaf het Driedagenarrest
14.25 dr. Timo Slootweg / Letter en Geest
15.00 Pauze
15.30 prof. mr. Rudolf de Vries / De recente jurisprudentie
16.05 mr. Willibrord Egelie / Europeesrechtelijke ontwikkelingen: convergentie en divergentie
16.40 Vragen en debat
17.00 Afsluiting en aansluitend borrel

Plaats: Hoge Raad, Korte Voorhout 8, Den Haag, Mr. L.E. Visserzaal.

Aanmelden

Leden van de NVAB kunnen zich voor het symposium aanmelden door een e-mail te zenden aan l.van.wijck-koolstra@rechtspraak.nl onder vermelding van uw naam en functie en/of de organisatie waarin u werkzaam bent. Met de aanmelding geeft u toestemming op een lijst van deelnemers aan het symposium te worden vermeld (die onder de deelnemers kan worden verspreid). U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanmelding die u (met een identiteitsbewijs) vóór aanvang van het symposium bij het betreden van het gebouw van de Hoge Raad dient te tonen. In verband met de beveiliging wordt u verzocht uiterlijk 13.30 u aanwezig te zijn (inloop vanaf 13.15 u).

Bio’s

Anja de Haan werkt als landelijk vaktechnisch coördinator vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst. Zij heeft een verleden als adviseur, werkte als onderzoeker en docent voor de UvA en heeft als beleidsmedewerker voor het Ministerie van Financiën gewerkt.

Christa van Hoek is wetenschappelijk medewerker fiscaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast is zij buitenpromovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op fraus legis, met enerzijds aandacht voor de rechtsbescherming en rechtszekerheid en anderzijds voor de noodzaak tot misbruikbestrijding.

Timo Slootweg is Universitair Hoofddocent Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Onlangs publiceerde hij de monografie: ‘Langs tragische einders. Verkenningen in de esthetica van moraal en recht’ (2023).

Rudolf de Vries is partner bij EY Belastingadviseurs en hoogleraar belastingrecht aan de universiteit Nyenrode.

Willibrord Egelie is bij de Belastingdienst werkzaam als voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht en lid van de kennisgroep deelnemingsvrijstelling. Daarnaast is hij als commentator verbonden aan diverse fiscale vakbladen.

 

Gegevens

Datum:
donderdag 15 februari
Tijd:
13:15 - 18:00

Locatie

Hoge Raad
Korte Voorhout 8
Den Haag,2511 EKNederland
+ Google Maps
Scroll naar boven