Commissie Strafrecht

Commissie Strafrecht

Commissie Strafrecht

Voorzitter: mr. Anke Feenstra

De commissie strafrecht houdt zich bezig met ontwikkelingen binnen het fiscaal strafrechtelijke spectrum. De commissie is ingesteld om onder meer een platform te creëren waarbij leden hun specifieke kennis en ervaring met elkaar kunnen delen. De commissies is ook betrokken bij de organisatie van bijeenkomsten op dit deelterrein.

Bij verdenking van belastingfraude kunnen onze cliënten strafrechtelijk worden vervolgd, waarbij veelal de FIOD als opsporingsinstantie wordt ingeschakeld. Dit kan leiden tot een boete, transactie, strafbeschikking, of strafrechtelijke veroordeling met in of – in het ergste geval – een gevangenisstraf.

Ook als het ‘maar’ bij een strafbeschikking blijft, heeft dat tot gevolg dat een aantekening wordt opgenomen in de justitiële documentatie, in de volksmond een ‘strafblad’.

Een fiscaal strafrechtadvocaat kan bijstand verlenen tijdens het opsporingsonderzoek, voor of tijdens het afleggen van getuigen- of verdachtenverklaringen, tijdens voorlopige hechtenis (‘voorarrest’) en andere dwangmaatregelen, en ter voorkoming van of na dagvaarding door de officier van justitie voor de rechtbank.

De ontwikkelingen op het terrein van het algemene strafregels, en de procesregels in het Wetboek van Strafvordering zijn daarom ook voor onze fiscaal strafrechtspecialisten van groot belang.

 

Voor informatie over activiteiten van de NVAB hou de agenda en kalender in de gaten.

Scroll naar boven